21. 7. 2012

Kroky radnice Prahy 1, v níž tvoří vládnoucí většinu koalice TOP 09 a ČSSD, se v posledních měsících vymykají zdravému rozumu i střízlivé kontrole ze strany zastupitelstva. Několik kauz už bylo v médiích zmíněno, další ale zůstávají stranou pozornosti. Na středečním jednání zastupitelstva odmítla koalice (za podpory fiktivní opozice v podobě ODS) návrh Kateřiny Klasnové (VV) na zrušení usnesení, jímž zastupitelé před dvěma měsíci dali bianko šek vedení radnice, aby vyplatila více než 70 milionů firmě Immovision Praha, v jejímž pozadí figuruje nechvalně známý pražský podnikatel Sebastian Pawlowski

Peníze mu byly promptně vyplaceny za to, že odstoupil od nájemní smlouvy na budovy a pozemky na Malé Straně. Nevýhodná smlouva byla uzavřena již před rokem 2000, a jak dokládají mnohé dokumenty,
nájemce ji dlouhodobě porušoval. Vedení Prahy 1 se ale zdráhalo ve věci jednat, mimo jiné s poukazem na obtížnou vypověditelnost smlouvy. Na posledním jednání zastupitelstva byl starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) nucen přiznat, že voleným zástupcům zatajil důležité informace. Včetně odborných posudků, které stanovovaly možný nárok firmy na výplatu peněz za zhodnocení na pouhých 17 milionů. Zastupitelé přesto odmítli změnit své usnesení o 70milionovém odstupném. To na předešlém zasedání vytáhl z rukávu Filip Dvořák z ODS. Zastupitelé se tak postavili za tvrzení starosty Lomeckého, že se peníze Praze 1 za zhruba 15 let vrátí skrze podnájemce (který má však momentálně smlouvu jen na necelý měsíc).
Ve stejný den koalice, spolu s ODS, potvrdila odhodlání vynaložit nejméně 150 milionů na rekonstrukci paláce von Daunů na Malé Straně pro Anglo American University. A to přesto, že od školy nedostala žádné skutečné záruky, že nájemní smlouvu na delší dobu za rozumných finančních podmínek skutečně podepíše. Navíc za situace, kdy škola požaduje dokončení rekonstrukce do 1. srpna 2014, což je podle názoru odborníků velmi šibeniční termín.
Na co tyto a další případy ukazují? Především na selhání zastupitelů koalice, kteří se ve většině případů proměňují jen v mlčenlivé zdvihače rukou a schvalovatele nerozumného postupu autokratického vedení. Hlasování ukazuje i skryté propojení mezi údajně opoziční ODS, která radnici dlouhá léta ovládala, a současným vedením městské části.

26.6.2012 Hospodářské noviny str. 10 Názory
Filip Pospíšil Městská část Praha 1 Starosta