25. 11. 2018

Po více než měsíci a půl čekání na rozhodnutí městského soudu o stížnostech na průběh voleb proběhlo 19. listopadu 2018 ustavující zasedání Zastupitelstva městské části Praha 1. Zástupci koalice uskupení Praha 1 sobě, Pirátské strany, My co tady žijeme a Zelené pro jedničku však uplynulý čas využili k intenzivním jednáním o programových prioritách a ke hledání shody ve směřování radnice. Všechny strany se však už na začátku shodly, že Praha 1 potřebuje skutečnou změnu. Na zasedání tak zastupitelé po složení slibu bez problémů zvolili nové vedení.

Starostou se stal lídr kandidátky Praha 1 sobě Pavel Čižinský, který se ujal péče o chod úřadu, sociální věci a zdravotnictví, komunikaci s veřejností, legislativu a právní záležitosti. 1. místopředsedou byl zvolen Petr Hejma /My co tady žijeme/ (územní rozvoj a výstavba, obchod a služby, cestovní ruch a podpora podnikání, bezpečnost a veřejný pořádek, prevence kriminality), druhým (uvolněným) zástupcem starosty byl zvolen pedagog Pavel Nazarský /Pirátská strana/ (školství, otevřená radnice a participace ), členy Rady MČ Praha 1 potom David Bodeček /Pirátská strana/ (majetek a bytová politika), Vladan Brož /Praha 1 sobě/ (finance, investice, veřejné zakázky), Petr Burgr /My co tady žijeme/(kultura, sport, občanská společnost a spolky, volnočasové aktivity seniorů a Středisko sociálních služeb), David Skála /Praha 1 sobě/ (doprava, zahraniční vztahy, neinvestiční aktivity na území Pražské památkové rezervace) a v neposlední řadě náš Petr Kučera, lídr Zelené pro jedničku, který bude mít na starosti informační technologie, životní prostředí, úklid a rozvoj hřišť.

Zastupitelé také rozhodli o zřízení těchto výborů: kontrolního, finančního, výboru pro sociální a bytovou politiku, bezdomovectví a protidrogovou problematiku a výboru pro kultivaci a oživení památkové rezervace. Předsedkyní finančního výboru byla zvolena Amálie Počarovská /Praha 1 sobě/, předsedou výboru pro sociální a bytovou politiku, bezdomovectví a protidrogovou problematiku Martin Špaček /Praha 1 sobě/ a předsedou výboru pro kultivaci a oživení památkové rezervace Michal Caban /My, co tady žijeme/. Obsazení místa předsedy kontrolního výboru a dalších výborů předjedná s předsedy zastupitelských klubů Rada MČ Praha 1.

Samotné ustavující zasedání probíhalo v pozitivní atmosféře. Přispělo tomu i vystoupení nového starosty Pavla Čižinského, který přítomné ujistil, že jednou ze změn na radnici bude otevřený přístup. Zopakoval to i později v tomto týdnu prostřednictvím sociálních sítí: „Politiku v Praze 1 chceme dělat výrazně jinak, než jak bylo zvykem doposud. Budeme tu pro všechny Pražany, nejen z naší městské části. Pro ty, kdo nás volili, i pro ty, kdo se na chystané změny dívají zatím se zdviženým obočím. Zejména těm druhým bych rád sdělil, že výsledek voleb pro nás neznamená výhru na jedné a prohru na druhé straně. Chceme spojovat a ne rozdělovat. Bude pro nás úspěch, když i ti, jejichž hlasy po volbách skončily v opozici, časem uvidí, že vlastně vyhráli, neboť věci se začnou zlepšovat i pro ně.“ Zasedání se také poprvé v historii městské části přenášelo online. Proběhla ale také jedna důležitá změna v Jednacím řádu Zastupitelstva. Nově v něm stojí: „Bod Dotazy a interpelace členů zastupitelstva‘ je v programu zasedání zastupitelstva zařazen na 18:30 hod. – 19:00 hod.“ Interpelovat tedy nyní občané mohou aniž by si museli brát dovolenou.

Práce je před novým vedením opravdu mnoho a radní začínají pracovat na plné obrátky, včetně toho našeho, Petra Kučery. Ten situaci trefně okomentoval v médiích, když se vyjádřil ke smazání radničního profilu ze sociálních sítí bývalou mluvčí městské části: „Mohli bychom to možná řešit nějakými žalobami, ale ještě se uvidí. Energie máme omezeně a plácat jí na takové kraviny moc nechceme.“ A to je to, oč tu běží. Není čas plácat energií na kraviny, je před námi mnoho důležitých a složitých úkolů, které je potřeba plnit s naším hlavním cílem: udělat z naší Prahy 1 lepší místo k žití. Takže… popojedem!

P.S.: Rada už svolala druhé Zastupitelstvo, a to na 10. prosince 2018, od 16:00!