3. 1. 2013

Průběh předvánočního zasedání zastupitelstva napověděl jediné, a to, že následující rok bude pro MČ stejně destruktivní jako rok předešlý.

Zásadní témata jednání byla dvě, návrh na zpětvzetí výpovědi drogerii a železářství Zlatá lyra v
ulici 28. října a schvalování rozpočtu pro rok 2013.
I přes velký počet obyvatel MČ, kteří svůj nesouhlas s tímto krokem radnice projevili buď
přednesením interpelace, či účastí na jednání, nebo přes petici, kterou podepsalo více než 3000 osob, se nepodařilo zastupitele přesvědčit. Zároveň se také zastupitelé za Stranu zelených společně se zastupitelkami z Věcí veřejných snažili návrh výpovědi zvrátit, ovšem jejich snahy byly zamítnuty. S konečnou platností se tedy jediný obchod svého druhu na Starém Městě, který se navíc pyšní více než sedmdesátiletou historií, bude muset k 31. lednu 2013 vystěhovat. Tímto svým činem dává radnice jasně najevo, že důležitější než kvalita života občanů jsou pro ni momentální zisky.
Druhým zásadním tématem bylo schvalování rozpočtu, který se i přes nesouhlas zastupitelů za
Stranu zelených podařilo schválit. Zatupitelé za Stranu zelených upozorňují na řadu nedostatků a alarmujících skutečností, mají například výhrady k enormním investicím, které si MČ naplánovala. Jako více než diskutabilní se jeví projekt rekonstrukce Thur-Taxisova paláce v Letenské ulici, kde se v roce 2013 počítá s investicí ve výši 50 milionů Kč, ovšem reálně by se výdaje měly vyšplhat až k 200 milionům Kč. Neméně kontroverzní je výstavba domu s malometrážními byty Samcova-Lodecká, kde se počítá na rok 2013 s 20 miliony Kč.
Co se týče výdajů, další nesrovnalosti naši zastupitelé vidí hlavně u nevýhodných smluv, které byly uzavřeny již za minulého vedení MČ, díky kterým se vynakládají nehorázné prostředky například na outsourcing IT (přes 42 milionů) nebo na správu zeleně prostřednictvím firmy CDV (přes 30 milionů Kč).
Koalicí (TOP 09 a ČSSD) a zároveň ODS, která se vlastně stává součástí koalice, byl také zamítnut návrh na větší transparentnost radnice, který byl předložen zastupiteli za Stranu zelených a Věcmi veřejnými.
Jedinou pozitivní zprávou z prosincového jednání je schválení členství Jany Titlbachové v

Kontrolním výboru.