9. 1. 2018

Na Praze 1 začínáme sbírat podpisy pro vyhlášení místního referenda proti kontroverzním plánům vedení radnice dát Nemocnici Na Františku na 35 let soukromému provozovateli. Spolupráce, do které se zapojili místní občané i zástupci opozičních stran na Praze 1, má vést k nasbírání 2 200 podpisů, které jsou zde potřeba pro vyhlášení místního referenda. Sběr podpisů jsme zahájili 9. 1. ve 12:00 happeningem přímo před budovou nemocnice a sběrači se v první fázi zaměří na oslovování voličů před volebními místnostmi pro prezidentské volby.

Do sběru podpisů se chystá zapojit množství dobrovolníků. „Máme v plánu pokrýt volební místnosti v obou kolech prezidentských voleb a požádat občany Prahy 1 o podporu pro vyhlášení referenda za záchranu nemocnice,“ uvádí Pavel Čižinský, občan Prahy 1 a zmocněnec přípravného výboru referenda. „Pro záchranu nemocnice se nám podařilo vytvořit širší spolupráci s nespokojenými občany a opozicí na Praze 1, zapojil se zástupce za KDU-ČSL, Piráti, STAN a Zelení. Vlna podpory je úžasná,“ hodnotí další místní občan David Bodeček.

Před Nemocnicí Na Františku rozbijeme polní nemocnici, bude se nám hodit, až o tu kamennou přijdeme,“ říká s nadsázkou Pavel Nazarský, člen Pirátů. Podmínky pro nového provozovatele nemocnice jsou totiž velmi nevýhodné pro městskou část, která bude nemocnici pravděpodobně nadále dotovat, ale bez ohledu na zisk provozovatele a bez závazku provozovatele investovat do rozvoje nemocnice. „Snaha ušetřit na provozu nemocnice nesmí vést k opačnému extrému, kdy akceptujeme tak nevýhodnou smlouvu, že reálně hrozí, že nad Nemocnicí Na Františku ztratíme kontrolu a přijdeme o dostupnou lékařskou péči pro Pražany,“ zdůrazňuje Petr Kučera, zastupitel za Zelenou pro Jedničku.

Opoziční zastupitelé a zastupitelky žádají zastavení procesu hledání nového provozovatele nemocnice již od počátku. „Už v březnu minulého roku jsme jako opozice kritizovali záměr vyhlášení na koncesního řízení na výběr nového provozovatele nemocnice, které bylo připravováno netransparentně a na základě analýzy firmou bez referencí v oblasti zdravotnictví. Další kroky radnice naše obavy potvrdily,“ říká Petr Burgr, zastupitel za KDU-ČSL.

Na prosincovém zastupitelstvu jsme se už se znalostí dokumentů a s negativním znaleckým posudkem v ruce pokusili celou záležitost smést ze stolu. Náš bod ale nebyl zařazen na program jednání, a to ani přes nasazení pana senátora Hampla, poslanců Čižinského a Profanta i místostarosty Prahy 7 Mirovského a jeho kolegy radního pro zdravotnictví Voseckého, kteří nás přišli podpořit. Nechat rozhodnout občany v místním referendu se tak jeví jako další logický krok, ačkoli v zastupitelských snahách stále paralelně pokračujeme,“ popisuje Kučera.

Starostové již deklarovali jasný zájem zachovat a dále zlepšit rozsah zdravotní péče v této nemocnici nejen pro občany Prahy 1. V tomto směru v žádném případě nedopustíme, aby došlo k jakémukoliv nehospodárnému jednání a nevýhodnému rozhodnutí,“ dodává Petr Hejma, zastupitel za STAN.