10. 10. 2010

TISKOVÁ ZPRÁVA KE ZNEUŽÍVÁNÍ PROSTŘEDKŮ MĚSTSKÉ ČÁSTI V PŘEDVOLEBNÍ KAMPANI

Poslední číslo Měsíčníku Prahy 1 vydávaného Městskou částí Praha 1 je nepokrytou předvolební propagandou odcházející koalice ODS a ČSSD. Měsíčník, na nějž bylo z obecního rozpočtu v roce 2009 vynaloženo 2,8 miliónu a v roce 2010 už 3 milióny korun, je jako hlásná trouba propagující vedení radnice zneužíván dlouhodobě. Již v lednu 2008 zastupitelé za SZ navrhovali odvolání redakční rady Měsíčníku (v níž sedí pouze zástupci koaličních stran a úředníci) a požadovali omluvu za články, v nichž byla napadána zastupitelka za SZ. Požadovali také, aby došlo k obsahovým změnám v Měsíčníku Prahy 1, které by zamezili jednostranné propagandě a umožnili otiskování kritických pohledů na situaci v Městské části.

Na navrhované změny však vedení radnice nikdy nepřistoupilo a krátce před volbami bezostyšné zneužívání obecních prostředků k sebepropagaci radních dostoupilo svého vrcholu. Poslední číslo obsahuje pouze pozitivní sebehodnocení vedení radnice a nebyl v něm připuštěn žádný kritický hlas opozice. Jako jediný nekoaliční zastupitel byl prezentován politický solitér Daniel Solis, který krátce před koncem mandátu přijal od ČSSD nabídnuté křeslo předsedy Finančního výboru.

K neregulérní předvolební kampani dosavadní koalice na Praze 1 používá i prostředků z rozpočtové kapitoly vnější vztahy, na kterou bylo v roce 2009 určeno 31,6 miliónu a v roce 2010 22,7 miliónu korun. Vedení radnice na Praze 1 se tak připojuje k nefér předvolebním praktikám, při nichž jsou zneužívány obecní prostředky i v jiných městských částech. Na to, že ODS na pražském magistrátu zneužívá stovek reklamních vitrín v Praze pro volební účely, přestože mají být v souladu se smlouvou mezi hl. m. Prahou a pronajímatelem ploch vyhrazeny k nekomerčním účelům, poukázala již tisková zpráva SZ ze 7. října 2010.

Neregulérní předvolební kampaň, při níž jsou porušovány principy rovné politické soutěže a mrháno veřejnými prostředky na předvolební kampaně ODS a ČSSD nemůže zakrýt ani přímý přenos debaty s některými z kandidátů do zastupitelstva Prahy 1 z kongresového sálu hotelu Jalta, který na dnešní večer zorganizovalo vedení městské části.

Kontakty:

Gozel Challyjeva