9. 5. 2012

Krátká reportáž o cyklojízdě ze čtvrtka 19. dubna a rozhovor s členem ZO, Zelení na Praze 1, Martinem Bursíkem.

Ve čtvrtek 19. dubna 2012 se z náměstí Jiřího z Poděbrad rozjelo pět až šest tisíc cyklistů. Jednalo se o happening, který se v Praze koná každé jaro už několik let. Akce, kterou pořádá iniciativa Automat(externí odkaz), propaguje cyklistiku jako ekologičtější alternativu dopravy. Průzkumy ukazují, že obliba jízdy na kole stoupá, řada lidí se však stále po Praze bojí jezdit kvůli chybějící infrastruktuře v centru města. Příznivcem cyklistiky v Praze je také bývalý ministr životního prostředí RNDr. Martin Bursík, který se Velké jarní cyklojízdy zúčastnil i s rodinou. Podle jeho slov museli velmi dobře promyslet trasu, aby se na náměstí Jiřího z Poděbrad bezpečně dostali i s dcerkou ve vozíku.

RNDr. Martin Bursík, bývalý ministr životního prostředí:
„To už trvá hrozně dlouho, kdy se nedaří nějak výrazně zlepšit situaci pro cyklistiku v Praze. Řidiči si navykli, že na přechodech pouští chodce, to se změnilo ohromě, ale ta infrastruktura vůbec není vystavěná, takže na kole jezdí skutečně jen skalní a upozornit, že jsou tisíce lidí, kteří by v Praze na kole chtěli jezdit, ale z důvodů bezpečnostních se k tomu neodhodlají, to je myslím úplně na místě.“

Iniciativa Automat na svých webových stránkách uvádí, že v ranní dopravní špičce projede po severojižní magistrále za hodinu asi pět tisíc osobních vozů. Jejich průměrná obsazenost podle dopravní ročenky magistrátu je 1,3 osoby na jeden automobil, takže celkem tudy v autech projede asi šest tisíc lidí. Cyklojízda s pěti až šesti tisíci účastníky projížděla magistrálou zhruba dvacet minut, což odpovídá pohybu patnácti až šestnácti tisíc lidí za hodinu.

převzato z http://www.ntdtv.cz