Autor: cs:ŠJů – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8696654

11. 2. 2016

EDIT: Odpověď starosty Lomeckého

27. 1. 2016

Vážení zastupitelé, pane starosto,
na adrese Bartolomějská 13 dlouhodobě chátrá barokní dům zvaný Dům U starých Šedivých nebo U Kasírů.

V tomto domě, ve kterém žil a zemřel první starosta České obce sokolské a v letech 1897-1900 zároveň pražský mladočeský starosta JUDr. Jan Podlipný, ještě relativně nedávno žili naši staroměstští sousedé.

Nyní je jeho budoucnost na vážkách.

Od lidí, kteří přišli do kontaktu s jeho majitelem, opakovaně zaznívá, že majitel činí záměrně nejrůznější kroky proto, aby uspíšil chátrání současného objektu. Dochází dle všeho i k záměrnému odvádění dešťové vody přímo do základů domu.

Zároveň je matně znám záměr vlastníka přeměnit i tento dříve normálně obývaný dům na zase jen další hotel.

Pokud vím, tak dům vlastní realitní investor Michalis Dzikos. O něm lze dohledat, že sice tu a tam přestavuje zchátralé historické památky na hotely, na druhou stranu již 13 let vlastní terasy Barrandov, které za tu dobu, podobně jako dům v Bartolomějské 13 moc změn k lepšímu nezaznamenaly.
Jeho vztah k soukromému vlastnictví památkových objektů se tak zdá být značně nezodpovědný.

Podle mých informací zde majitel plánuje zbudování hotelu o 71 pokojích, 18 apartmánech, 8 patrech a parkování, na které by měl být vjezd z ulice Konviktské. Z místa na rohu ulice Konviktské a Průchodní, do jehož zdařilé rekonstrukce MČ v roce cca 2002 investovala nemalé peníze a teď by tato veřejná investice měla přijít vniveč.

Chtěl bych se vás pane starosto zeptat:
1) Jak zapadá záměr dalšího hotelu namísto doposavad obytného domu do snad společných snah o ochranu bydlení a života lidí v centru Prahy?
2) Jak probíhají vaše jednání s majitelem s cílem zachránit historický obytný dům spojený se životem našeho významného rodáka?
3) Jak se stavíte k investorovu záměru znehodnotit předchozí investici MČ do náměstíčka na rohu Konviktské a Průchodní, přes které chce prorazit vjezd do nových hotelových garáží ?

Zároveň bych vás chtěl vyzvat, abyste uspořádali veřejnou debatu, na které by se veřejnost mohla plně seznámit se současnou situací, plány a vašimi postoji nejen v této věci, ale i u dalších aktuálních stavebních záměrů na Praze 1.

Vít Masare