8. 2. 2021

Praha 1 předkládá ke schválení rozpočet se schodkem 76 milionů korun. Návrh rozpočtu však nezohledňuje propad příjmů způsobený pandemií covid-19, takže celkový schodek bude ve skutečnosti mnohem vyšší, může dosáhnout až 200 milionů korun. Schodek má být pokryt z rezervy, kterou si městská část naspořila z privatizace bytů. O rozpočtu bude hlasovat Zastupitelstvo MČ v úterý 9. února 2021.

Už v prosinci schválené rozpočtové provizorium ukázalo, že rok 2021 bude ve znamení rozhazování z veřejné kasy, i když příjmy vlivem pandemie rapidně klesají. „Projekty, na které chce Praha 1 vydávat peníze, vůbec s pandemií covid-19 nesouvisí. Bojím se, že se spíš jedná o styl starostování Petra Hejmy, který je zvyklý rozhazovat. Už za jeho starostování v letech 2008–2009 utratila městská část přes miliardu obecních úspor utržených za privatizaci bytů,“ poukazuje Petr Kučera, zastupitel za Zelenou pro Jedničku.

Zdá se, že pravicová koalice ODS, TOP09, STAN, KDU-ČSL a ANO, která na Praze 1 vládne, si se schodkovým rozpočtem neláme hlavu, ačkoli posledních 10 let bylo hospodaření Prahy 1 vyrovnané. „Pokud je na začátku roku předkládán rozpočtový schodek ve výši 76 milionů a příjmy z turismu se během roku nerozjedou, tak na konci roku může schodek rozpočtu činit 200 milionů. Utracena tak bude asi ¼ rozpočtové rezervy. Ale za co? Co je tak urgentní, že si musíme sáhnout do rezerv? Po starostovi budu chtít jasné odpovědi,“ říká Kučera.

Městská část Praha 1 je nejbohatší městskou částí, na příjmy ze státního rozpočtu kolem 145 milionů připadá každoročně něco kolem 400 milionů příjmů z vlastního podnikání a něco přes 200 milionů jako příjem z poplatků, pokut a daně z nemovitosti. Proto se žádná jiná městská část v Praze nevrhá do tak rozsáhlých investičních akcí, jako Praha 1, kde je to tradice. V roce 2021 plánuje Praha 1 investice do úprav parků a uličních prostranství, oprav škol, ale i do kamerového systému, zpřístupnění nového kotviště pro turistické lodi na Smetanově nábřeží nebo do oprav soukromých domů. „Praze 1 chybí nastavení priorit, nejraději by všichni radní utráceli ve svých gescích prostě co nejvíce,“ poukazuje na chybějící společnou vizi městské části Kučera, „divím se, že mám pravicové koalici vysvětlovat, jak vypadá zodpovědné a vyrovnané hospodaření.“

Kontakt:
Petr Kučera | petr.kucera@praha1.cz | 777 965 776