16. 3. 2016

15. 3. 2016

Vážení zastupitelé, pane starosto,

tato interpelace bude poněkud nestandardní, neboť v ní půjde o téma původně nikoliv komunální, ale zahraničněpolitické.

Jistě není třeba vás seznamovat s faktem, že Praha uzavřela dohodu o partnerství s Pekingem. Na tom není nic špatného, problém je obsah dohody, která explicitně uznává Tchaj-wan jako nedílnou součást jediné Číny. Na tom by také ještě nebylo nic špatného, koneckonců samostatný Tchaj-wan uznává poměrně málo ne příliš významných států. Problém je v tom, že tato věc zcela jednoznačně nepatří do dohody dvou měst, což jste údajně uvedl i ve svém následném prohlášení pro Mladou frontu, čehož si cením.

Srovnatelné dohody jiných měst s Pekingem takový bod neobsahují a Praha se jednoznačně stala nástrojem čínské propagandy dovnitř i ven, jakož i testem toho, do jaké ztráty tváře a ponížení je součást globálního Západu ochotná ustoupit ve jménu obchodu a symbolických darů přízně Říše středu.

V interpelaci na to není prostor, nicméně velmi letmo je třeba zmínit, že Česká republika je podle všech indicií pod soustředěným útokem čínských tajných služeb, konkrétně vojenské rozvědky, která dle otevřených čínských zdrojů s největší pravděpodobností ovládá společnost CEFC, nyní (alespoň mediálně) masivně investující v ČR a člen jejíhož vedení skandálně dělá poradce prezidentovi Zemanovi. Dlužno podotknout, že čínská vojenská rozvědka je ovládána jestřáby, nacionalisty a politiky tvrdé linie vojenské komise politbyra Ústředního výboru komunistické strany Číny. ČR se může stát nástupní rampou pro pronikání čínských politických a mocenských ambicí do Evropské Unie.

V tomto kontextu je dohoda nejen krátkozraká, ale přímo hloupá. Město Praha se hlasy části svých zastupitelů zcela bez boje podvolilo čínskému tlaku, jemuž odolávat bylo snadné – dohodu v této podobě stačilo neschválit či problematický článek z dohody odstranit. Číňané jsou pragmatičtí a rozumějí moci a síle. Koneckonců, o jaké obchody ČR přicházela, dokud pravidelně prezident přijímal Dalajlámu? O investice CEFC?

Proč o tom mluvíme zde: usnesení bylo přijato i hlasy ČSSD (plně, včetně hlasu pana místostarosty Hodka) a ODS (šesti hlasů z osmi, včetně předsedkyně oblastního sdružení paní Janderové, stranické šéfové pana místostarosty Bureše), naopak TOP 09 si v souladu se svým proklamovaným antikomunismem a odkazem na Václava Havla vytkla za cíl usnesení revokovat, což má podporu i u Strany zelených a Pirátů.

Osobně bych byl spolu s řado dalších občanů Prahy 1 velmi rád, kdyby vedení Prahy 1, podobně jako celopražská TOP 09, či Strana zelených k věci nějaké stanovisko zaujalo. Ústav Dálného východu zde sídlící Univerzity Karlovy jistě velmi ochotně dodá expertní odůvodnění odmítnutí nestandardní meziměstské dohody v podobě, jak je dnes postavená.

1. Jak se i ve světle vašeho údajného vyjádření pro média pane starosto, k dohodě staví Rada MČ Praha 1 jako celek, tím spíš, když dohoda prošla hlasy členů místní koalice.
  2. Bude zastupitelstvo Prahy 1 vedené TOP09, nejlépe formou usnesení zastupitelstva, k problému přijímat nějaké stanovisko?

Vít Masare