Shrnutí prvního letošního jednání Zastupitelstva MČ Praha 1

Jedním z bodů lednového jednání byl návrh na změnu územního plánu pro Václavské náměstí. MČ dlouhodobě nesouhlasí s návratem tramvají na Václavské náměstí a upřednostňuje projekt vybudování podzemních garáží v jeho horní části. S tímto krokem naopak nesouhlasí opoziční zastupitelé za SZ. „Podzemní garáže umístěné v centru města jsou cílovou stanicí, slouží více méně pro dojezd lidí do centra města,“ uvedla zastupitelka za SZ Michaela Valentová. Dalším tématem byly opakované stížnosti na hluk z restaurací a barů. Naši zastupitelé se tím dlouhodobě zabývají, Filip Pospíšil opakovaně interpeloval ve věci porušování nájemní smlouvy ze strany společnosti k4wines, s.r.o., která provozuje restauraci Red Pif v Betlémské 9. Následně zastupitelé za SZ podpořili návrh zastupitele Skály /ODS/ na rozšíření doby interpelací, ovšem byli přehlasováni. Další návrh, který také podpořili, byl schválen a jednalo se o materiál předložený zastupitelkou Klasnovou /VV/, který se týkal dluhu za užívání nebytového prostoru restaurace Šatlava v ulici Mostecká 1, v němž informovala o mnohamiliónové škodě vzniklé promlčením pohledávky a požadovala další prošetření. V neposlední řadě se jednalo také o bytech v ulici Revoluční 28, které by měly být privatizovány pro zaměstnance úřadu za sníženou cenu, tento záměr zastupitelé za SZ odmítli, ovšem byli přehlasováni.