Konala se poslední schůze zastupitelstva

Včera se konala poslední schůze zastupitelstva před volbami. Sešlo se tu hned několik sporných bodů, u kterých pochybujeme, čí zájmy vlastně starosta a rada hájí. Podrobněji vypisujeme níže:

  • Referendum o hazardu – zastupitelstvo rozhodlo, že se referendum bude konat zcela mimo volební termíny, a to 7. 11. Návrh našich zastupitelů na konání referenda v termínu voleb neprošel. Ještě se má vyjádřit soud.
  • Bytový dům s osmipodlažní věží v Soukenické 12 – Stavební úřad Prahy 1 vydal územní rozhodnutí, jímž povoluje kontroverzní návrh bytového domu s osmipodlažními věžemi ve vnitrobloku Soukenické 12. Vedení Prahy 1 tak pomáhá protlačit megalomanský projekt soukromé firmy (BAU-INVEST Soukenická 12, a.s) i přes odvolání mnoha zúčastněných stran a praxi firmy, která svévolně poničila dům v památkové rezervaci. Zastupitelka za Stranu zelených Michaela Valentová to interpelovala na jednání zastupitelstva: „I tento dům podle mého názoru dokládá, že naše obec pod Vaším vedením nerespektuje své programové prohlášení.“ Ještě se ale účastníci řízení mohou odvolat.
  • Jednotná zavírací doba barů – Zastupitelstvo schválilo nápad povinně zavírat bary ve vybraných ulicích ve 2 ráno. Zastupitelka Kateřina Klasnová kritizuje návrh za předvolební populismus a celkovou nekoncepčnost.
  • Prodej domu Václavské náměstí 39 – Po té, co Praze 1 nedávno neprošel prodej domu hluboko pod cenou, rozhodlo zastupitelstvo o pozastavení prodeje. O neprůhledné situaci kolem prodeje domu a osudu jeho nájemníků píše zastupitelka Kateřina Klasnová, která se společně s dalšími našimi zastupiteli dlouhodobě staví proti prodeji domu.
  • Nevýhodné smlouvy o správcovství domů Na Poříčí 36 a 38 – Ve spolupráci s místními obyvateli podal náš zastupitel Filip Pospíšil návrh na vypovězení nevýhodné smlouvy o správcovství. Na této smlouvě městská část ročně prodělává miliony korun. Po diskusi bylo schváleno usnesení, že Rada připraví kroky k vypovězení této smlouvy. (podrobněji v samostatném článku)
  • Černá stavba (?) na budově MMR na Staroměstském náměstí 7 – Na podivné praktiky stavebního odboru Prahy 1 si v interpelaci zastupitelky Kateřiny Klasnové stěžují obyvatelé sousedního domu Staroměstské náměstí 8. Podle nich při stavbě restaurace Mincovna bylo neoprávněně zasaženo do zdí jejich nemovitosti a tím zasaženo do jejich vlastnictví.

O čem se ještě na schůzi zastupitelstva jednalo najdete třeba v zápisu nebo ve stenozáznamu na webových stránkách Prahy 1 (ovšem ne dnes, ale až kdovíkdy).