Ukončí nové zastupitelstvo smlouvu, znevýhodňující městskou část?

Na_Porici_36_a_38_-_zdroj_GoogleStreetView

Viditelně potěšeni odcházeli včera z jednání zastupitelstva nájemníci domů Na Poříčí 36 a 38. Po téměř dvouletém boji se podařil průlom a na návrh zastupitele Filipa Pospíšila se bude Praha 1 zabývat záměrem vypovědět nevýhodnou smlouvu se správcem obou domů, firmou EP-SC. „Dnešní rozhodnutí zastupitelstva chápeme i jako morální podporu našeho boje,“ uvedl jeden z nájemníků, Pavel Vandas.

Smlouvu (jejíž povaha je nejasná – jde o smlouvu správcovskou, nájemní, inominátní…?) na oba domy uzavřel za Prahu 1 v roce 1996 tehdejší starosta Jan Bürgermeister, a to s firmou ACCT, jež patřila pozdějšímu vrahovi Václava Kočky Bohumíru Ďuričkovi. Od něj a jeho společníků pak správcovství odkoupila firma EP-SC. Ve vyúčtování správy domů jsou nejasnosti, Praha 1 nedisponuje veškerými nájemními smlouvami a fakturami, přestože je povinností správce jí tyto dokumenty dodávat. „Z dostupných materiálů za rok 2013 přesto vyplývá, že zatímco příjem z nájmů činí asi 8,3 milionů ročně, městská část dostává pouze 2,4 milionu, zbytek zůstává správci,“ říká zastupitelka Kateřina Klasnová.

Smlouvu znevýhodnil ještě tzv. dodatek č. 2 z roku 2009, podepsaný tehdejším místostarostou za ODS Michalem Valentou. Právě na ekonomickou nevýhodnost smlouvy pro městskou část poukazují již od loňského roku nájemníci domů Na Poříčí 36 a 38. A požadují výpověď správcovské firmě EP-SC. „Důrazně žádáme o férovou správu a jiného správce, protože další soužití spojené se šikanováním nás, občanů Prahy 1, není dále možné. Nezpochybnitelné důvody k výpovědi jsou pak zejména důvody ekonomické,“ uvedl včera na zastupitelstvu jeden z nájemníků, Pavel Vandas. Podle nájemníků správce do domů neinvestuje, a kdyby sami neopravovali své byty, budou oba objekty v dezolátním stavu. Navíc si na ně firma najala soukromou detektivní kancelář, která měla prověřit jejich majetkové poměry – pro případné znemožnění privatizace bytů. „Zdůrazňuji, že v této chvíli nám o privatizaci nejde,“ řekl též Vandas.

Bod, navrhující ukončení smlouvy s EP-SC, navrhl zastupitel Filip Pospíšil. V rámci jeho projednávání vystoupili kromě Vandase další nájemníci, například známý porodník Antonín Pařízek či manželka světoznámého chorvatského režiséra Gordana Zafranovič. Tu pak někteří zastupitelé obvinili z přílišné přepjatosti. „Ano, jsem jižanka a jsem emotivní. Ale situace v domě si emoce žádá, a to, že Praha 1 již tolik měsíců přes předložené důkazy o nevýhodnosti smlouvy nic nekoná, také,“ řekla Zafranovič.

Ještě větší bouři však vyvolalo zmíněné vystoupení Pavla Vandase, v němž uvedl, že vedoucí majetkového odboru Prahy 1 Zdeně Tomíčkové se po Praze 1 říká Tomíčková-Nagyová. „Důvod a původ této přezdívky neznám, můžu pouze spekulovat, ale v Praze 1 jde svým vlastním životem. Je ale velká ostuda, že tato žena je mezi podnikateli a občany Prahy 1 známější než samotný starosta městské části,“ řekl doslova Vandas.

V takto vypjaté atmosféře se vedla diskuse o ukončení smlouvy hodinu a půl. Nakonec zastupitelé odhlasovali, že schvalují záměr ukončit s EP-SC Smlouvu o správě, údržbě a opravách domů, a to na základě komplexní ekonomické a právní analýzy, která by měla být předložena (již novému) zastupitelstvu do konce roku 2014. Proti ukončení smlouvy se vyjadřoval například místostarosta Jan Krejčí (TOP 09), který upozorňoval na možné finanční újmy pro městskou část v případě výpovědi (smlouva je uzavřena do roku 2026). „Jestliže však smluvní partner prokazatelně neplní své povinnosti, jako je například dodávání veškeré dokumentace naší městské části, nebude zřejmě s výpovědí problém,“ míní Filip Pospíšil.