Dohoda starých struktur zhatila touhu občanů Prahy 1 po změně

Dohoda starých struktur zhatila touhu občanů Prahy 1 po změně

3. 11. 2014, Praha

Dnes byla oficiálně potvrzena dohoda TOP 09, ČSSD a ODS v Praze 1. „Tyto strany spolupracovaly již v předchozím volebním období, kdy ODS předstírala, že je v opozici. Starou koalici nyní jen společně demaskovaly,“ říkají zastupitelé Kateřina Klasnová a Filip Pospíšil, zvolení za Zelenou pro jedničku.

TOP 09, ČSSD a ODS mají nyní nejtěsnější možnou většinu 13 hlasů v 25-členném zastupitelstvu Prahy 1. „Domnívám se ale, že tuto novou koalici starých struktur už nyní podporují zastupitelé z jiného subjektu. Mou domněnku může potvrdit hlasování na zasedáních zastupitelstva Prahy 1,“ uvedla Kateřina Klasnová. Ta byla zvolena za Zelenou pro jedničku a zůstává opoziční zastupitelkou. „Koalici v tomto složení jsem očekávala, jakkoli jsme se s kolegou Pospíšilem snažili dohodnout širokou koalici proti Lomeckému. Doufám ale aspoň, že opozice bude v novém období výrazně silnější,“ podotkla Klasnová.

Filip Pospíšil připomněl, že hlavní rozhodování o tom, zda vznikne koalice starých struktur, či široká koalice nových subjektů, měla v rukou ČSSD. „Pánové Solil a Hodek se rozhodli pokračovat v tom, co tolika občanům Prahy 1 vadí. Stačil přitom jediný hlas a TOP 09, ČSSD a ODS by neměly většinu. Takto, bohužel, bude vedení Prahy 1 pokračovat v neblahém trendu způsobu hospodaření i přístupu k občanům, jako v posledních čtyřech letech,“ uvedl Pospíšil.

Klasnová s Pospíšilem hodlají i nadále bojovat proti nadměrnému hluku zejména v nočních hodinách či proti hazardu. „Opět budeme maximálně hlídat hospodárné nakládání s veřejnými prostředky a budeme zde pro občany, kterým radnice Prahy 1 popřeje sluchu zase až před volbami,“ dodávají zastupitelé Zelené pro jedničku.
Termín ustavujícího zastupitelstva by měl být vypsán v horizontu dvou až tří týdnů, tedy do 27. listopadu. Do té doby by měla být vypořádána i stížnost Strany svobodných občanů na průběh voleb v Praze 1.