Právo: Bývalá radní Prahy 1 dostala obecní byt

Právo píše o interpelaci Pavla Vandase, kandidáta č. 6 za Zelenou pro jedničku, který se zabýval přednostním přidělením bytu zastupitelce Chládkové Táborské.

Bývalá radní Prahy 1 dostala obecní byt

Bývalé předsedkyni výboru pro sociální a bytovou politiku, bezdomovectví a protidrogovou problematiku Prahy 1 Šárce Chládkové Táborské (ČSSD) přidělili zdejší radní obecní byt v Žatecké, na rohu s Kaprovou na Starém Městě.

Vyplynulo to ze včerejšího jednání zastupitelstva městské části. Přidělení bytu určeného k privatizaci, a to přímo bývalé radní Prahy 1, interpeloval Pavel Vandas, nájemník obecního bytu z domu Na Poříčí 38, který se privatizovat nebude. Některé byty z domů Na Poříčí 36 a 38 koalice v Praze 1 naopak propachtovala správcovské firmě EP-SC, kterou původně vlastnil odsouzený vrah Václava Kočky ml. Bohumír Ďuričko a která nyní sídlí na Kypru.

Kvůli kauze s bytem pro Chládkovou Táborskou čelili výzvě ke složení mandátu současní radní ČSSD, především Ivan Solil, který měl jako právník upozornit kolegy na rozpor s etickým kodexem. „A paní Táborská by před složením mandátu měla vrátit byt, který dostala,“ řekl Vandas.

Chládková Táborská uvedla, že se ocitla v těžké životní situaci. „Požádala jsem o přidělení obecního bytu, nikoli o privatizaci. O ni jsem nikdy nežádala,“ reagovala na interpelaci.

Podle ní bylo 75 metrů čtverečních v Žatecké neobyvatelných a opravují se. „Veškeré náklady, které tato rekonstrukce bude stát, si budu hradit ze svých prostředků,“ řekla Chládková Táborská s tím, že o tyto náklady se nesníží nájemné, případně cena bytu.

Vandase, který neúspěšně kandidoval do zastupitelstva za Zelenou pro jedničku, zajímalo, zda šanci získat takový byt má běžný občan. Ptal se, proč zastupitelka nežádala o byt sociální, nýbrž jí šéfka odboru technické a majetkové správy Zdeňka Tomíčková rovnou nabídla byt v Žatecké.

Radní Solil kritiku označil za hyenismus. „Je to jeden ze způsobů zastrašování. Staré leninské, kdo není s námi, je proti nám, je heslem pana Vandase,“ odvracel kritiku Solil. Jeho odpůrci mu vmetli, že si dobře pamatuje leninská hesla, protože podle nich pracoval pro komunistickou prokuraturu.

Starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) řekl, že radní u Chládkové Táborské vzali v potaz všechna pro a proti. „Rada zvažovala všechny okolnosti. Paní Šárka Táborská není jediným občanem Prahy 1, jemuž byl přidělen obecní byt,“ uvedl Lomecký s tím, že stejně jsou na tom například ředitelé mateřských a jiných škol. Postup při přidělení bytu ovšem nevysvětlil.

Kauza se na veřejném jednání objevila patrně kvůli marné snaze nájemníků z ulice Na Poříčí 36 a 38 domoci se privatizace bytů a toho, aby se radnice rozloučila s kritizovanou správcovskou firmou EP-SC, jejíž kontrakt byl v roce 1996 uzavřen na tři desetiletí. Koalice TOP 09, ODS a ČSSD v Praze 1 však včera nevyšla vstříc nájemníkům, ale firmě. Dům jí ponechala ve správě a 13 hlasů z 25 zastupitelů Prahy 1 bylo pro smlouvu „o pachtu bytového domu“.

„Nájem půjde ze 70 % nikoli městské části, ale správci, který do něj neinvestuje,“ popsal Vandas. Další nájemníci však napadli Solila, zda není např. spolumajitelem EP-SC. Radní však odešel ze sálu a jeho odpovědi mají být pouze písemné.

9. 9. 2015 | Regionální mutace| Právo – Praha – střední Čechy