Rozhovor se Sváťou Karáskem: Chci se dál zastávat práv obyvatel Prahy 1

Známý člověk s pevnými názory a jasně čitelnými postoji, který je mimochodem také čestným občanem Prahy 1, obhajuje svůj zastupitelský mandát na kandidátce ZELENÉ PRO JEDNIČKU.

Jste mužem mnoha talentů a také povolání. Které pro vás v životě znamenalo nejvíc?
Farářem, kastelánem i mnoha dalšími profesemi jsem vždy byl rád. I mytí oken bylo dobrý.

V roce 1980 jste po mnoha perzekucích emigroval. Jak se díváte na dnešní posilování vlivu komunistů?
Byl jsem proti komunismu za totality. Dnes mě komunisti už nese*ou, protože už nemají vůdčí roli. Zeman a Babiš jsou dnes větší přítěž.

Jako poslanec jste měl v gesci sociální politiku, zdravotnictví, ale byl jste také členem výboru pro obranu a bezpečnost, následně i vládním zmocněncem pro lidská práva. Která z těchto oblastí je vám nejbližší teď, jako zastupiteli Prahy 1?
Lidská práva, občanská společnost a ekologie.

Rozhodl jste se svůj zastupitelský mandát obhajovat. Pokud by se ZELENÁ PRO JEDNIČKU stala součástí koalice, jaké oblasti byste se chtěl jako radní věnovat?
Chtěl bych být veřejným ombudsmanem pro občany Prahy 1. Ostatně mi to slibovala i současná koalice na Praze 1, ale zůstalo zase jen u těch slibů.

Když srovnáte život v centru Prahy a ve Švýcarsku, kam jste emigroval, co vás zde těší a co vám naopak chybí?
Ve Švýcarsku je standardem, že když jdete po městě, po parku, je všude dost laviček na posezení, občerstvení dostupného pro místní a čistých veřejných záchodků. V tom máme v centru Prahy rezervy. V Česku jsme na tom naopak lépe v tom, že tady ještě nejsou takové sociální rozdíly mezi chudými a bohatými. V Česku máme taky řadu lidí s čistým nadšením pro věc a toho si vážím.

Proč jste své jméno spojil právě se ZELENOU PRO JEDNIČKU? Jaké myšlenky, principy máte společné s dalšími kolegy z kandidátky?
Zelené podporuju už deset let, ačkoliv nejsem straník. Vždycky jsem jako zastupitel hlasoval svobodně podle svého přesvědčení. A zastupitelé ZELENÉ PRO JEDNIČKU Petr Kučera, Kateřina Klasnová a Filip Pospíšil hlasovali shodně, často jsme byli v zastupitelstvu s naším názorem jediní. Máme společný pohled na estetiku, etiku a ekologii.

Rozhovor naleznete v novinách Zelené Pro Jedničku.

Svatopluk Karásek
Vystudoval Komenského evangelickou bohosloveckou fakultu v Praze a působil jako evangelický duchovní, v letech 2002-6 byl poslancem a v letech 2004-6 Zmocněncem vlády ČR pro lidská práva.

Karásek se proslavil také jako písničkář – od roku 1973 se začal angažovat v české undergroundové hudbě. Od roku 1975 byl svazky StB veden jako „nepřátelská osoba“, byl odsouzen na 8 měsíců
odnětí svobody.

V roce 1977 podepsal Chartu 77 a do roku 1980, než byl donucen na nátlak StB emigrovat, se živil manuálně. V Curychu opět působil jako evangelický farář a po roce 1990 kázal opět i v ČR – v Praze 1 mimo jiné v Betlémské kapli nebo v kostele U Salvátora.

V roce 2014 byl zvolen do zastupitelstva Prahy 1 a působí zde jako předseda komise pro čestné občanství. Jemu samotnému bylo na návrh starosty uděleno čestné občanství Prahy 1 v tomto roce.