Naši lidé

Členové, členky, příznivci a příznivkyně Zelených na Praze 1 se scházejí přibližně jednou za měsíc a věnují se řešení výzev a problémů spojených se snahou o udržitelný rozvoj života v centru Prahy, ale také tématům celopražského a celorepublikového rozsahu. Strana zelených je součástí evropského zeleného hnutí: Evropské strany zelených a v rámci něj reflektuje problémy evropského i celosvětového významu.

Vedení místní základní organizace (ZO) zajišťuje Rada základní organizace, v čele je spolupředsednická dvojice. Od prosince 2021 je jí dvojice Bára Kosíková a Jakub Rozsypal.

Náš člen Vít Masare je od roku 2022 součástí předsednictva Strany zelených.

Volební historie v Praze 1

Pravidelně kandidujeme v místních volbách. V roce 2014 a 2018 s místním spolkem Pro jedničku pod společnou značkou Zelená pro jedničku.

Ve volbách v roce 2014 jsme uspěli se dvěma zastupiteli (jeden za Zelené, druhý za spolek Pro jedničku), kteří nakonec představovali jedinou aktivní a soustavnou opoziční sílu.

V roce 2018 jsme uspěli pouze s jedním kandidátem Petrem Kučerou, který se po volbách stal radním pro životní prostředí, úklid, rozvoj hřišť a IT. V lednu 2020 však přišel převrat, který nás poslal do opozice.

V roce 2022 jsme kandidovali na společné kandidátce s Prahou 1 Sobě, s níž jsme volby také vyhráli se ziskem sedmi zastupitelských mandátů (4 Zelení, 3 P1S). Radost z nebývalého úspěchu však neměla dlouhého trvání – po měsíčním vyjednávání se dala dohromady „koalice kšeftu“, podpořená například do té doby opozičními Piráty. Nepolevujeme a v důsledné opoziční práci dále pokračujeme jako zastupitelský klub Praha 1 Sobě a Zelení.

Ve volebním období 2022–2026 je naší zastupitelkou Barbora Kosíková a zastupiteli Petr Kučera, Pavel Marc a Filip Lachmann.


Profily našich členek a členů

Barbora Kosíková
spolupředsedkyně ZO P1, zastupitelka MČ Praha 1, místopředsedkyně komise sociální a členka komise školské

Administrativní pracovnice FF UK. Její rodina bydlí v centru již několik generací. Trápí ji, že v posledních letech se z obyvatel stávají návštěvníci turistického centra.


Jakub Rozsypal
spolupředseda ZO P1, člen komise pro informatiku a smart cities

Čtvrtou generací Malostraňák, trojnásobný otec, alma mater FSV UK. Optimista, který chce srdce Prahy férovější a udržitelnější. Zasadil se o občanské oživení turistické Mostecké ulice jako spoluzakladatel Malostranské KPZ – biodinamická zelenina každý týden v kavárně Roesel.


Vít Masare
člen předsednictva SZ

Protikorupční specialista, který se od roku 2010 mnoha aktivitami podílí na úsilí o férový a udržitelný rozvoj kvality života nejen v Praze. Arogance a sebestřednost vedení Prahy 1 jej přiměla působit přímo v jejím středu. Inicioval vznik online debaty Praha číslo 1 a otevření Kampusu v Hybernské. Pomáhal při oživování radničních domů na Staroměstském náměstí, či při rozvoji spolupráce obyvatel, institucí a podniků kolem Betlémského náměstí. Koordinoval organizaci sousedských slavností Zažít město jinak, protihazardní referendum, předvolební debaty s kandidáty na radnici i na Magistrát, akce za záchranu Nemocnice Na Františku i největší celopražskou debatu o fungování centra Prahy během tvorby Strategického plánu Prahy. Dlouhodobě se věnuje proměně magistrály v moderní městskou třídu. Na Magistrátu koordinoval také práce na odstranění parkoviště z Malostranského náměstí, záchranu tamějšího platanu a pokračování v přípravě rekonstrukce náměstí. Od roku 2012 pracuje na řešení problémů centra Prahy jako problému celého města, nejen MČ Praha 1. Symbolem budiž návrat tramvají na Václavské náměstí a konec války proti projíždějícím cyklistům.


Petr Kučera
zastupitel MČ P1, člen kontrolního výboru či komise pro životní prostředí

Datový analytik, sociální geograf a zastupitel MČ Prahy od roku 2015. Člen Strany zelených. V roce 2019 působil jako radní pro životní prostředí, úklid, informatiku a dětská hřiště. Dlouhodobě spravoval místní sousedskou skupinu Praha číslo 1. Zasloužil se o zavedení rozklikávajícího rozpočtu městské části a záchranu stoletého javoru na Smetanově nábřeží. Bydlí na Hradčanech, kde vychovává tři děti.


Pavel Marc
zastupitel MČ P1, člen finančního výboru

Advokát s bohatou zkušeností v obchodním a finančním právu. Žije s rodinou v Petrské čtvrti, kde je dvacet let předsedou SVJ. Dům, který spravuje, ubránil u soudů proti pokusům o hotelizaci (Airbnb). Člen Strany zelených, zajímá se i o udržitelnou dopravu.


Filip Lachmann
zastupitel MČ P1, člen dopravní komise či komise pro udělování českého občanství

Sociolog, vede Tiskové a ediční oddělení v Sociologickém ústavu AV ČR. Otec dvou skvělých dětí, Malostraňák, ale druhý břeh Vltavy mu není cizí. Ve volném čase se snaží o zlepšení toho, co v centru nefunguje a co přitom často máme všichni denně řadu let na očích. Často a rád píše, zejména o dopadech turismu na život v centru, o dopravě rdousící veřejný prostor historického jádra nebo o přešlapech radnice na poli mediální politiky a manipulace.


Jana Titlbachová

Včelařka, narozená na Malé Straně už ve třetí generaci, žijící téměř půl století na Hradčanech. V letech 2006-201 byla opoziční zastupitelkou za SZ. Je jednou z těch, kteří zachránili knihovnu Na Pohořelci a která se snaží dlouhodobě o zlepšení života na levém břehu Vltavy.


Lenka Beranová
členka Výboru pro participaci, participativní rozpočet, veřejný prostor a pro dotační programy

Socioložka, lektorka primární všeobecné a selektivní prevence na ZŠ a SŠ. Obyvatelka Josefova od 80. let. Po studiu sociologie na FF UK pracovala ve výzkumných agenturách, vedle toho několik let působila jako dobrovolnice v domácím hospici Cesta domů, později v Letním domě. V současné době se profesně se věnuje lektorování na školách a dalšímu rozvoji v oblasti vzdělávání a skupinové dynamice. V centru si nejvíce váží všech, kteří usilují o udržitelný život domorodců. Možná je to boj s větrnými mlýny, ale pořád stojí za to, to nevzdávat.