Klasnová s Pospíšilem zítra Lomeckému hlas nedají

V úterý zasedne ustavující zastupitelstvo Prahy 1. Dle předpokladů by měla být potvrzena koalice TOP 09, ČSSD a ODS, s Oldřichem Lomeckým v čele. „Propad TOP 09 byl v říjnových volbách značný. Obyvatelé Prahy 1 s Lomeckým nejsou spokojeni. Bohužel se však zřejmě opět stane starostou. Pokračovat tak bude neprůhledné a pro městskou část nevýhodné hospodaření Prahy 1 i arogance radních a obecních úředníků vůči občanům. Zastupitelé zvolení za Zelenou pro jedničku rozhodně pro Lomeckého, ani pro staronovou koalici, hlasovat nebudou,“ sdělili Kateřina Klasnová a Filip Pospíšil.

„V Praze 1 bude pokračovat politický kartel, který trvá od dob opoziční smlouvy,“ uvedl Filip Pospíšil, který bude už potřetí opozičním zastupitelem. „Jediný rozdíl oproti minulému volebnímu období spočívá v tom, že ODS přestane předstírat, že je v opozici,“ dodal Pospíšil, který byl zvolen jako nezávislý kandidát Zelené pro jedničku.

Poměr hlasů bude v zastupitelstvu Prahy 1 velice těsný. „Pokud už nyní nemají dojednanou podporu od někoho z opozičních zastupitelů, budou TOP 09, ČSSD a ODS vládnout Praze 1 nejmenší možnou většinou třinácti hlasů z pětadvaceti,“ připomněla Kateřina Klasnová, která bude rovněž zastupitelkou již ve třetím volebním období. Zvolena byla jako nezávislá kandidátka spolku obyvatel Prahy 1 Pro Jedničku, na společné kandidátce se Stranou zelených.

Jak Zelená pro jedničku, tak další politické subjekty v zastupitelstvu – ANO, My, co tady žijeme a LES – již před ustavujícím zastupitelstvem deklarovaly, že koalici nepodpoří. Předjednaly také společné kandidáty do výborů. „Za Zelenou pro jedničku navrhneme Kateřinu Klasnovou do kontrolního výboru a já bych rád pokračoval ve výboru finančním,“ uvedl Filip Pospíšil.

„Za spolek Pro Jedničku i za celou Zelenou pro jedničku mohu také říci, že se řada kandidátů, i když nebyli zvoleni, hodlá účastnit práce v komisích, hlídat rozhodování radních a pomáhat obyvatelům Prahy 1 v maximální míře,“ dodala Klasnová. Bohužel však, na rozdíl od výborů, termín ustavení komisí není závazně daný. „Obávám se proto, že nové vedení Prahy 1 bude vznik komisí značně odsouvat, právě proto, aby poměrně silná opozice šlapala radě na paty co nejméně,“ uzavřela Klasnová.