5. 6. 2019

Už žádné naskenované tabulky. Rozpočet Prahy 1 si pohodlně prohlédnete v moderním „klikacím rozpočtu“ v aplikaci CityVizor. Na pár kliknutí si zobrazíte výdaje v jednotlivých rozpočtových kapitolách a jejich průběžné čerpání až do úrovně jednotlivých faktur. Pokračujeme tak v otevírání radnice,jak jsme slíbili voličům.

„Zavedení tzv. klikacího rozpočtu přes aplikaci CityVizor nás téměř nic nestálo, jenom trochu úsilí, které tu dříve chybělo. Velmi pomohli členové komise pro informatiku, odbor informatiky i sdílení znalostí s dalšími městskými částmi,” okomentoval zavedení CityVizoru radní pro informatiku a životní prostředí Petr Kučera.

aplikace CityVizor

klikněte pro zobrazení přehledu pro Prahu 1

Rozpočet obce, jako jeden z nejdůležitějších dokumentů, má být podle zákona občanům zveřejněn před schválením a občané mají právo se k němu při schvalování vyjadřovat a navrhovat změny. V praxi se ale v tabulkách, které bývají zveřejňovány, vyznají jen někteří vyvolení. Rozklikávací rozpočet je výrazná změna, od teď rozpočtu porozumí každý. A navíc lze sledovat čerpání rozpočtu i průběžně.

• Kolik stála výstavba kancelářských prostor pro agendu pokut za parkování v přízemí úřadu?
  • Které firmy dodaly vybavení úřadu a za kolik?
  • Kolik stála rekonstrukce zahrady mateřské školy a jaká firma ji realizovala?
  • Kolik stojí opravy chodníků a úklid ulic, kolik z toho jsou mimořádné jednorázové náklady?

Na všechny tyto i další otázky je v CityVizoru snadné najít odpověď na pár kliknutí. Prostředí aplikace CityVizor je uživatelsky srozumitelné, i tak ale uvítáme Vaše podněty pro ještě snazší používání.

CityVizor je open source aplikace, byla vyvinuta pracovníky Ministerstva financí a její provoz zajišťuje spolek Otevřených měst, kterého je Praha 1 čerstvě členem.